You are currently viewing Niets liever dan schilderen op straat

Niets liever dan schilderen op straat

BERGEN OP ZOOM – Met graagte laat hij de krantenknipsels zien die hij tussen de schilderijen in zijn karretje bewaart.

Daarin wordt hij omschreven als kunstnomade en ook wordt hij een schilderende Swiebertje genoemd. Peter van der Kroef kan er hartelijk om lachen, in de wetenschap dat het allemaal niet zo ver van de werkelijkheid is. De 63-jarige man uit Gouda trekt rond en maakt zijn aquarellen. Dat doet hij niet alleen in heel Nederland maar ook door Europa en, sinds zijn dochter Linda er woont, ook in Nieuw-Zeeland. Zijn werkwijze is verbluffend simpel.

“Ik pak mijn spullen uit en ga gewoon zitten schilderen. Dan komen mensen altijd wel een praatje maken en dat leidt vaak weer tot betaalde opdrachten.”

Veel mensen willen hun woonomgeving laten vastleggen, waar anderen de kunstschilder inhuren voor een aquarel in sepia of in kleur. Van der Kroef zegt er alles aan te doen om dat voor iedereen betaalbaar te houden. “Ik maak de schilderijen zoals ik ze het liefste maak en werk op straat, ik zou niet anders willen, het is het mooiste dat er is. Het enige dat me tegen kan houden, is het weer. Alleen als het regent, houdt het op.”

Van der Kroef leidt al zeventien jaar een reizend bestaan als kunstschilder. Dat doet hij na een eerdere loopbaan in het aardewerk, onder meer als plateelschilder. Daarnaast ging hij in de avonduren studeren aan de kunstacademie in Rotterdam.

“In het bedrijf waar ik werkte was veel stress en het ging er ook slecht. Toen ben ik zo maar begonnen op straat te schilderen. Ik heb gekozen voor de vrijheid en dat vrije leven bevalt me uitstekend.” En waar Van der Kroef zijn Citroën ook uitlaadt, hij heeft het gevoel dat het leven hem toelacht. “Waar dan ook, het is altijd heel erg leuk. Ik kan zeggen dat ik in zeventien jaar echt nog nooit narigheid meegemaakt heb.”

Bron: bndestem.nl