You are currently viewing Gouwenaar Peter van der Kroef tekent Steenwijker panden

Gouwenaar Peter van der Kroef tekent Steenwijker panden

STEENWIJK – Hij is ‘the Talk of the Town’. En dat is knap, want het is nog maar anderhalve week geleden dat hij neerstreek op minicamping de Meppelerweg. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Steenwijk.

Peter van der Kroef is een geweldenaar als het gaat om het maken van aquarellen en pentekeningen. Zijn werk is adembenemend mooi. Maandagmiddag zat hij schuin tegenover het voormalige Groene Kruisgebouw aan de Meppelerweg. ‘En dinsdag zit ik voor het pand van meneer Kruider, hij heeft me opdracht gegeven om er een tekening van te maken.’ Inmiddels heeft Van der Kroef met zijn ‘verrijdbare atelier’ al op meer locaties in Steenwijk gezeten. ‘Bij slecht weer of als het een verrassing moet blijven, teken ik ook wel eens vanaf een foto. Dat kan prima, maar werken op locatie is wel zo leuk.’

Hofschilder

Van der Kroef laat prachtige aquarellen zien van onder meer stadvilla Frisia, café de Boekanier en de Markt in Steenwijk. ‘Vaak willen mensen de tekeningen of aquarellen wel van me kopen, soms ook niet. Maar ik hoor zelden dat ze het niet mooi vinden.’ De prijzen voor een kunstwerk van Peter van der Kroef bedragen zo tussen 175 en 310 euro. ‘En dat is inclusief een lijst die ik achter in de auto heb. Ik werk in opdracht, maar als ik een mooi pand zie ga ik zitten en schilderen en zie ik wel of mensen het al dan niet willen kopen.’ Peter mag zich ook hofschilder noemen. ‘Ik heb ook wel schilderijen en tekeningen gemaakt voor wijlen Prins Bernhard.’

Relaxed

De kunstenaar is vooral relaxed, kijkt eigenlijk nooit op zijn horloge. ‘Ik kijk niet naar de tijd, maar naar de kwaliteit als ik aan het werk ben. Ik doe één tekening of aquarel per dag. Als ik ’s middags om half drie klaar ben is dat prima, maar dat is het ook als ik tot ’s avonds zeven uur aan het tekenen ben.’ Van der Kroef vertelt een aardige anekdote. ‘Ik sprak pasgeleden een man van 57 jaar, die vertelde me met een triest gezicht dat hij nog tien jaar moest werken. Eerlijk gezegd kijk ik heel anders tegen het leven aan. Ik zei tegen die man dat ik 67 jaar ben en hoop dat ik nog zeker 33 jaar door mag. Dit werk is mijn passie.’ Veel mensen komen een praatje maken als Peter van der Kroef aan het werk is. ‘Ik vind dat prima, dat ervaar ik niet als storend. Vanmiddag zat hier nog een jongetje. Hij vertelde me allerlei verhalen. Zo wil hij later politieman worden.’

Zp’er

Peter van der Kroef is afkomstig uit Gouda. ‘Per jaar ben ik 26 weken van huis. Ik schilder ook wel in het buitenland, zoals in Nieuw Zeeland waar mijn dochter woont, Scandinavië, Frankrijk en Tsjechië.’ Hij volgde zijn opleiding aan de Keramische Afdeling van de Technische School in Gouda. Daarna heeft hij de avondacademie voor de Beeldende Kunsten in Rotterdam doorlopen. ‘Ik heb gewerkt bij een gerenommeerd aardewerkbedrijf, maar daar had ik het na dertig jaar wel gezien. Inmiddels toer ik al jaren het hele land door. Ze zien me als een zzp-er, maar dat vind ik een raar woord. Ik noem mezelf een zp-er, oftewel een zelfstandig professional…’