Niets liever dan schilderen op straat

BERGEN OP ZOOM – Met graagte laat hij de krantenknipsels zien die hij tussen de schilderijen in zijn karretje bewaart.

Daarin wordt hij omschreven als kunstnomade en ook wordt hij een schilderende Swiebertje genoemd. Peter van der Kroef kan er hartelijk om lachen, in de wetenschap dat het allemaal niet zo ver van de werkelijkheid is. De 63-jarige man uit Gouda trekt rond en maakt zijn aquarellen. Dat doet hij niet alleen in heel Nederland maar ook door Europa en, sinds zijn dochter Linda er woont, ook in Nieuw-Zeeland. Zijn werkwijze is verbluffend simpel.

“Ik pak mijn spullen uit en ga gewoon zitten schilderen. Dan komen mensen altijd wel een praatje maken en dat leidt vaak weer tot betaalde opdrachten.” 

Lees verder»

Elburg in de ban van artistieke vagebond

ELBURG – Op een van de laatste mooie dagen van dit jaar zit er langs de Zuiderzeestraatweg in Elburg een zonderlinge figuur op de vluchtheuvel bij het verkeerslicht. Dat wekt nieuwsgierigheid van verbaasde automobilisten. Onverstoorbaar kijkt hij af en toe vanonder zijn gedistingeerde strooien hoed schalks richting een oud boerderijtje aan de overkant.

Dan gaat zijn blik weer richting het papier op zijn schoot, waar hij trefzeker en met mathematische precisie zijn tekenpen laat neerkomen. ” Een cadeautje voor de jarige vrouw des huizes van een schoondochter”, verklaart hij desgevraagd. De maanden daarvoor hebben Elburg en Harderwijk al uitgebreid kennis kunnen maken met Peter van der Kroef, zoals de gesoigneerde uitvoering van Swiebertje zich laat noemen. 

Lees verder»